Το νησί

Τουρισμός

Νέα

Χρήσιμα

Αλλες σελίδες

Επικοινωνία

Χάρτης του website

< ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ >

< Διατροφή >

< Διαμονή >

< Διασκέδαση >

< Αξιοθέατα >

< Παραλιες >

< Περιπατητικός τουρισμός >

 

 

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διαδρομή Νο 1: Μεσαριά-Μονή Παναχράντου

 

1

Διάρκεια διαδρομής: 2,5 ώρες

Το μονοπάτι αρχίζει ακριβώς δίπλα από το αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας Καϊρη, ερειπωμένο σήμερα. Διασχίζει τον περιφερειακό δρόμο της Μεσαριάς και κατηφορίζει προς την κοιλάδα. Γενικά σε καλή κατάσταση, κατηφορίζει ανάμεσα σε αγροκτήματα και στάβλους, πότε πλακόστρωτο, πότε χωμάτινο.

Γρήγορα φτάνουμε στο ποτάμι και το γεφύρι της Στοιχειωμένης. Σύμφωνα με το θρύλο που είναι κοινός σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το γεφύρι κατάφερε να στηθεί μόνο όταν θυσιάστηκε η γυναίκα του πρωτομάστορα, και το φάντασμά της εξακολουθεί να το στοιχειώνει. Κατά μία εκδοχή το γεφύρι χτίστηκε στα χρόνια του καλόγερου Σαμουήλ, που έζησε στην Ανδρο από το 1819 ως το 1822.

Μετά το γεφύρι το μονοπάτι ελίσσεται στην έντονα ανηφορική πλαγιά. Μεγάλα κλιμακωτά τμήματα και ένα συνεχές ζικ-ζακ που θέλει αρκετή προσοχή γιά να το ακολουθήσουμε και να μην παρασυρθούμε συνεχίζοντας ίσια και βρεθούμε σε αδιέξοδα. Περίπου στα μισά της διαδρομής θα συναντήσουμε μιά διασταύρωση όπου μιά καλόγουστη ξύλινη ταμπέλα μας δείχνει την κατεύθυνση προς το μοναστήρι και προς τα Φάλλικα. Αξίζει μιά μικρή παράκαμψη προς τα Φάλλικα. Ακόμα κι αν δεν φτάσουμε μέχρι το χωριό, σύντομα θα συναντήσουμε ένα πανέμορφο αγρόκτημα με το σπίτι, τον περιστεριώνα και το εκκλησάκι του.

Επιστρέφουμε στο μονοπάτι και ακολουθούμε τη γενική κατεύθυνση προς το μοναστήρι. Περνάμε από μιά ολόκληρη μεσαιωνική συνοικία των Φάλλικων με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, εγκαταλειμμένη όμως από τη δεκαετία του πενήντα.

Φτάνουμε στο μοναστήρι. Η κρήνη δίπλα στην είσοδο μας ξεδιψά. Λέγεται οτι το μοναστήρι είναι άνω των 1000 χρόνων, σύμφωνα όμως με τη χρονολογία που είναι χαραγμένη στο υπέρθυρο της βυζαντινού ρυθμού εκκλησίας αναφέρεται οτι χτίστηκε το 1662. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι υπέροχο δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης, ενώ μέσα στην εκκλησία φυλάσσεται παμπάλαια εικόνα της Παναγίας Παναχράντου, που η παράδοση την αποδίδει στον απόστολο Λουκά. Σήμερα στο μοναστήρι ζουν μόνο ένας έως δύο καλόγεροι, με ηγούμενο τον παπά-Ευδόκιμο, που έχει περάσει εδώ σχεδόν όλη τη ζωή του. Η ζωή εδώ ακολουθεί τους προαιώνιους ρυθμούς, αρμονικά μοιρασμένη ανάμεσα στην εσωτερικότητα και την καθημερινή ενασχόληση.

Επιστροφή